Mälaren runt/årsfest, 16-17 augusti

Mälaren Runt påbörjade vår årsfest och fortsatte med vacker tur genom Sörmland 16/8.

Som tidigare år följde vi Mälaren Runt en bit genom att träffas vid Shellmacken i Botkyrka kl 10.30 och tog oss till första anhalten vid Turinge kyrka. Där åt vi våra lunchmackor och tittade på
alla hojar som kom ikapp oss efter starten i Stockholm.

Dagarna innan hade regn aviserats för hela helgen och redan vid Södertälje kom den första men enda!! skuren. Tretton personer inledde turen men då fyra meddelat förhinder att fullfölja, avvek de efter ett tag. Färden fortsatte nu söderut från Åkers styckebruk mot Malmköping där vi for ner till campingplatsens café vid Hosjön och fikade.

Vi påmindes om att ”Hundraåringen... ”försvann just från denna ort.

Färden fortsatte på fina och kurviga vägar mot Eskilstunahållet men vår färdledare Affe fortsatte söderut och så småningom anlände vi till målet Julita Herrgård där vi tog in på det fina vandrarhemmet. Nu anlände ytterligare fyra personer från Norrköping samt två personer från Stockholm i bil.

Det fina vädret fortsatte och vi fick en underbar kväll utomhus med öl, tjo och tjim och lekar (Tack Marie och Tom, grytunderlägget var från outer space och vi glömmer aldrig Casanovas muscot).

Så småningom intogs en jättegod buffé från Herrgårdsrestauranten på Julita som drivs av den kände krögaren Tommy Myllimäki. Vid middagen blev vi förärade varsin fin badhandduk med Hoj Sans emblem eftersom klubben firar femton år 2014 (tack Sara).

Sent om sider somnade vi sött.

Nästa morgon intogs frukost i Skansenstugorna med bl. a. våfflor på menyn! Vi besökte herrgårdsområdet och tittade på byggnader och växter, bl. a. finns Sveriges samlade genbank för äpplen och päron på Julita. Mycket har odlats och exporterats från gården under århundraden.

Vi städade upp, packade våra hojar och tog farväl av de bilburna och Norrköpingsgänget som tog andra vägar än vi. ( Affes kommentar: Affes GPS hade problem med strömförsörjningen men det löstes av Lena som är född med en inbyggd och strömlös GPS mellan öronen). Vi for österut mot bl. a. orten Bie där Anders Borg bor, passerade Sköldinge, Flen och Sparreholm och svängde vid Stjärnhov mot Solbacka och körde på smala, väldigt krokiga vägar runt sjön Dunkern.

Vi lunchade på våffelbruket Emma Grön i Byringe (”Hundraåringen” igen). Massor av folk och getingar! 

Alla tog farväl (Janestens fick sno sig till närmaste mack för bensinen var i det närmaste slut), vi skiljdes åt vid Läggesta, sen E 20 tillbaka till Stockholm. En härlig helg på rullande hjul var till ända. 

Tack Affe och Marie för fint genomförande och tack alla för god samvaro!

Vid pennan Lena G