Gotland

HojSan kul-tur-ride - 14-16 sep 2012

 

Turen startade i ösregn fredag fm och väl framme vid färjan i Nynäshamn var vi blöta. Det blåste kraftigt så hojarna surrades extra väl, båten var välutrustad med både band och klossar.

Det blev en lugnare resa än väntat och efter dryga tre timmar rullade vi av färjan för incheckning på Hamnhotellet. Fri tid gällde fram till Annelies ankomst med flyget från Bromma.

 

 

En skön promenad till kvällens restaurang - Creperiet - där fantastiskt goda galetter avnjöts tillsammans med goda drycker såsom öl, vin och cider. Glatt humör, kreativa planer om Hoj San:s framtid diskuterades då hela valberedningen fanns på plats. Vid 22-tiden promenerade vi tillbaka för en skön nattsömn.

 

Lördagen startade med en god frukost och vi var på rull söderut klockan nio.
Första stopp var Levide där besök på Mallgårds rökeri var inbokat. Men rökmästaren dök aldrig upp så det blev inget besök där och heller inget inköp av goda korvar. Hans bastukväll dagen innan hade blivit lite väl blöt.... Marie fick i alla fall träffa sina goda vänner där i Levide.


Nästa stopp blev Vamlingbo vackra prästgård där vi besökte Lars Johnssons konstutställning och åt goda mackor och kantarellsoppa i växthuset.
Vidare mot Hemse och Lye där vi besökte keramiker Tord Karlsson, sen en sväng förbi vårt sommarställe i Svajde. En fika på Espegards i Ljugarn innan vi körde vidare mot Visby igen.

En snabbdusch innan vi promenerade till ölprovningen med Axel på Gotlands bryggeri. Trevlig guidning mellan jäskar och cisterner med ölbrygder och många goda ölsorter provades, från Wisby pils till mörkaste stout.
Kvällens middag var bokad på Donners brunn, svamprisotto, confitterad fläsk och skummande hummersoppa avnjöts tillsammans med mycket goda röda viner. Sen var det dax för bingen för att orka med sista hojdagen på Fårö.

 

Frukost och utcheckning vid 9, tankning och sen bar det av på härliga hojvägar till Fårö via Kappelshamn, Skymnings gård i Fleringe och Fårösund. Vi körde direkt ombord på färjan som tog oss sista biten över till Fårö. Färden gick över den underbara kustslingan bland raukar och öppen stenkust, Lauterhorn-Digerhuvud med stopp i Helgumannens fiskeläge, som under 1700-talet var ett av Fårösund mest betydande fiskeläge. Här finns idag ett 15-tal fiskebodar bevarade. Ett av Fårös mest fotograferade ställe.


Efter den snabb lunch och shopping på Ebbas i Sudersand drog vi raka spåret tillbaka till Visby. Vi hade lite tid över så vi tog en sväng genom Visby på de kullerstens belagda gatorna. Turen avslutades med en god glass i hamnen.

 

Vädret var fantastiskt, perfekt hojväder under de cirka 40 milen som avverkades denna helg på ön.

 

Denna första HojSan-resa på Gotland gav mersmak och många vackra platser återstår att besökas vid nästa hojtur på ön, kanske redan nästa år...

 

Väl ombord på färjan intog vi våra platser i restaurangen. Det blev lite tilltugg, mat och dryck och Mig-spel under färden.

 

Tack alla - Anders o Lena, Affe o Lena, Tom o Marie - för en härlig helg!

 

Annelie o Bosse